Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje održavanje današnjeg sastanka u Ministarstvu kulture i informisanja, na kome su učestvovali pripadnici „Alternative“ i smatra skandaloznim to što je ministar Vladan Vukosavljević odlučio da primi na razgovor pripadnike ove ekstremno desničarske organizacije. Javno upućujemo pitanje ministru Vukosavljeviću da li je upoznat sa delovanjem i stavovima pripadnika ove organizacije i kako se određuje u odnosu na njih?

Podsećamo da su pripadnici ove organizacije poznati po zalaganju za ograničavanje rada i ukidanje organizacija civilnog društva u Srbiji. U više navrata su u svojim akcijama otvoreno slali poruke mržnje prema aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava i targetirali ih kao strane plaćenike, čime su dali legitimitet  za nasilje koje se prethodno desilo na tribini u  Beški, januara ove godine. Povod za poslednji incident u kome su učestvovali pripadnici organizacije „Alternativa“ je bilo održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!“, gde su otvoreno pretili gostima i organizatorima u više navrata, čime su jasno pokazali da je njihov metod borbe zastrašivanje, provokacija i poziv na linč.

Vrednosni sistem koji zastupaju pripadnici “Alternative” podrazumeva i propagiranje stavova Miroljuba Petrovića,  pseudonaučnika i zagovornika teorija zavera, sada već čuvenog po sloganima “555-333” i “Ideš pod mač, bato!”. Ova simbioza i ne čudi s obzirom na to da se kako “Alternativa”, tako i Miroljub Petrović zalažu za društvo u kome nema mesta za drugog i drugačijeg, kao što se i budućnost mladih za njih ne nalazi u otvaranju ka svetu već u povratku u mitologizovano Dušanovo carstvo.

U tom kontekstu, smatramo današnji sastanak ministra kulture Vukosavljevića i predstavnika “Alternative” nedopustivim činom jer se na taj način ne samo prelazi preko huškačkog i nasilničkog ponašanja ove organizacije već se njime dovodi u pitanje, ionako krhka, proklamovana demokratska i proevropska agenda Vlade Srbije, čiji je ministar Vukosavljević član.

S obzirom da je današnjim sastankom sa predstavnicima “Alternative” ministar Vukosavljević dao legitimitet njihovoj kampanji zastrašivanja usmerenoj ka Inicijativi mladih za ljudska prava, ovim putem zahtevamo od ministra da se jasno izjasni o vrednostima koje zastupa naša organizacija.