Inicijativa mladih poziva Dragana Jočića, ministra unutrašnjih poslova Srbije da podnese ostavku zbog odgovornosti za nasilje prema pripadnicima etničkih manjina i njihovoj imovini. Kao ministar unutrašnjih poslova, on nije sprečio nerede na ulicima Srbije, uništavanje imovine Albanaca, Bošnjaka i Turaka u Srbiji i paljenje islamskih verskih objekata. Ministar policije je odgovoran i za nesprečavanje napada na ambasade, nevladine organizacije i novinare koji su izveštavali o neredima. U svim ovim slučajevima, počinioci nisu pronađeni ili njihova imena nisu saopštena javnosti.

U Beogradu i Nišu su u noći između 17. i 18. marta spaljene jedine džamije, a u Novom Sadu su demolirane prostorije islamske verske zajednice. Policija nije adekvatno reagovala, ni u jednom od ovih slučajeva. Ministar i oficiri policije nisu pružili odgovore zašto nije bilo adekvatne reakcije policije. Huligani u Beogradu i Nišu su se slikali ispred džamija dok su gorele, a TV ekipe su zabeležile pregovore sa huliganima, a da se na snimcima ne vidi prisustvo policije. Narednih dana nastavljeni su napadi na ambasade i imovinu pripadnika drugih etničkih grupa, a na skupovima je nastavljeno sa uzvikivanjem parola kojima se poziva na linč, ubistvo, i klanje drugih i drugačijih.

Napadi koji se događaju u gradovima Srbije ne mogu se pravdati nasiljem i napadima na Kosovu. Odgovornost za napade snosi Ministarstvo unutrasnjih poslova, koje u svakom od slučajeva mora pronaći počinioca i predati ga sudskim organima. U suprotnom, šalje se poruka napadačima da ce njihovi napadi biti osuđeni samo deklarativno.

Inicijativa mladih smatra da odgovoran političar posle ovakvih nereda i propusta policije mora podneti ostavku. Ovakvim svojim činom ministar policije bi poslao jasan signal pripadnicima etničkih manjina u Srbiji, prihavatajući odgovornost za učinjene propuste. Prihvatanjem ostavke Vlada Srbije bi pokazala da sprovodi ustavnu garanciju o jednakosti svih građana Srbije bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost.