Organizovanom akcijom državnih organa Srbije sa Kosova je od marta do juna 1999. godine proterano nekoliko stotina hiljada Albanaca, dok ih je više od 10.000 ubijeno. Cilj je proklamovan kroz usta tadaš- njeg potpredsednika Vlade Republike Srbije Vojislava Šešelja. Albansko stanovništvo trebalo je da nestane sa Kosova. Kao pokriće, izabrano je bombardovanje tadašnje SRJ od strane NATO pakta.

“Ako dođe do bombardovanja NATO-a, ako dođe do američke agresije, mi Srbi ćemo prilično stradati, ali Albanaca na Kosovu neće biti…” Vojislav Šešelj potpredsednik Vlade Srbije miting SRS-a u hali “Pinki”, 27. februar 1999

Plan srpskih vlasti bio je jednostavan: Albanci su sakupljani iz svojih kuća i naselja i silom ili pretnjama upućivani ka granici. Uz put su bili pljačkani, a na granici su im oduzimani dokumenti i registarske tablice sa automobila i traktora. Ideja je bila da se onemogući povratak. Svi resursi kojima su vlasti Srbije raspolagale upotrebljeni su za etničko čišćenje. Vozovi Jugoslovenske železnice prevozili su Albance do granice sa Makedonijom, uz pratnju vojske i policije.

 Ceo tekst: Kosovo – finale etničkog čišćenja