Novi optimizam i Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku Građanskih inicijativa organizuju javnu tribinu pod nazivom RAT I “BRAT“ koja će se baviti ruskom agresijom na Ukrajinu i dominatnim narativom koji je u Srbiji prisutan od samog početka ovog sukoba.

U razgovoru o ratu u Ukrajini učestvovaće Rodoljub Šabić, advokat, Aleksandra Godfroa, novinarka N1, Slobodan Georgiev, novinar NewsMax Adria; Jelena Bogavac, rediteljka i dramaturškinja, dok će razgovor moderirati novinar Adam Santovac. 

Pre početka tribine, okupljenima će se u uvodnoj reči obratiti Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava, a potom će biti emitovan kratak video poziv preko koga će se obratiti sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

Ideja same tribine je da pokrene pitanja koja su trenutno nepostojeća kako u javnoj diskusiji, tako i u mejnstrim medijima, a tiču se rata u Ukrajini i obima kršenja ljudskih prava sa ciljem da javnosti u Srbiji predstavi činjenice o ratu kome svedočimo više od četiri meseca. 

Prema dostupnim podacima UN-a u Ukrajini je od početka rata ubijeno preko 3.800 civila, dok je preko 5 miliona osoba pobeglo od straha ruske invazije, a čak 8 miliona njih interno raseljeno širom Ukrajine.

„Budući da živimo u postkonflinktnom društvu, mi u Srbiji vrlo dobro znamo šta su posledice rata i znamo koliko je važno pričati o činjenicama i mapirati kršenja ljudskih prava, nažalost takođe znamo šta se dešava kada ova priča izostane. Zbog toga je Beograd pravo mesto da otvoreno razgovaramo o razmerama razaranja u Ukrajini kako bi se javnost u Srbiji upoznala sa istinom.“ rekla je Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava. 

Tribina će biti održana 14. jula sa početkom u 19.00 u Dorćol Platzu. 

Događaj je otvoren za sve zainteresovane građane/ke kao i predstavnike/ce medija.