Pre nedelju dana, Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije. Srbija bi, prema rezoluciji, rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin. Braća Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni. U kojoj fazi je slučaj Bitići? Šta se promenilo u odnosu prema žrtvama sukoba na Kosovu? Da li su tačne tvrdnje da su predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa bili uključeni u istragu?

Gosti u studiju bili su Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika i Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.