Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj zajednički su proteklog vikenda obeležile godišnjicu zločina nad civilnim stanovništvom tokom operacije Oluja avgusta 1995. godine.

Tridesetak mladih iz Srbije i Hrvatske učestvovalo je u memorijalnoj turi tokom koje je odata počast ubijenim civilima tokom i nakon vojne operacije Oluja. Aktivisti su imali priliku da sa Inicijativom, udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vijećem posete mesta stradanja u okolini Knina – Ervenik, Varivode i Gošić i saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom avgusta 1995. godine.

Cilj zajedničke posete i obeležavanja sa mladima iz Srbije i Hrvatske je da se izrazi poštovanje prema svim žrtvama zločina koji su se desili pre 24 godine, rekao je programski koordinator u Inicijativi Marko Milosavljević.

“Posetu smo počeli od Ovčare, jer, ako želimo da govorimo o zločinima u Oluji, onda moramo da govorimo i o tome šta se desilo pre Oluje, šta se dešavalo od 1991. godine do avgusta 1995, šta je to što je dovelo do niza zločina i mi smo kao prvo mesto odabrali da govorimo o jednom do tada najmasovnijem ubistvu. Sve što se dešavalo pre Oluje svakako ne opravdava zločine počinjene tokom akcije”, kazao je Milosavljević.

Memorijalnom turom Inicijativa želi da izmesti fokus sa počinioca zločina na žrtve, pre svega jer u javnosti veću pažnju dobijaju osuđeni ratni zločinci nego priča o žrtvama.

“Na ovaj način želimo da obrazujemo mlade ljude, da oni vide mesta gde su se ti zločini desili, da razgovaraju sa članovima udruženja porodica žrtava i šaznaju što više na mestima gde se sve i izdešavalo”, rekao je Milosavljević.

Grupa aktivista Inicijative završila je turu posetom Memorijalnom kompleksu “Jasenovac”, odnosno kompleksu ustaškog logora “Ciglana” za vreme NDH u Drugom svetskom ratu.