fbpx

Istraživački izveštaj „Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih”

Inicijativa mladih za ljudska prava je avgusta 2023. godine sprovela istraživanje na temu stavova mladih u Srbiji o ratovima devedesetih u saradnji sa agencijom za istraživanje javnog mnjenja SmartPlus. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje znanja mladih o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, njihovim akterima i počiniocima ratnih zločina, kao i odnosu mladih prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, NATO bombardovanju, Kosovu i suočavanju sa prošlošću. Autor istraživanja je dr Rodoljub Jovanović, psiholog. 

U poslednjih nekoliko godina zabeležen je značajan porast negiranja i revidiranja činjenica o zločinima koji su počinjeni tokom ovih ratova u različitim društvenim praksama, kao što je medijsko izveštavanje o ratovima devedesetih, komemoracije ratnih zločina, političke kampanje, politički angažman osuđenih ratnih zločinaca i šire posmatrana politika sećanja na ratove devedesetih. 

*Istraživački izveštaj „Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih” finansiran je od strane Evropske unije. Sadržaj izveštaja je isključivo odgovornost Inicijative mladih za ljudska prava i ne odražava nužno stavove Evropske unije. 

Istraživački izveštaj možete pročitati ovde. 

13.11.2023

Ostale publikacije