Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravlja glasanje predstavnika Srbije za usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu.

Ovu važnu odluku moraju pratiti konkretne mirovne poruke i postupci u Srbiji koji su protiv rata i zato pozivamo najviše predstavnike/ce institucija Republike Srbije i predstavnike/ce svih prodemokratskih izbornih lista i stranaka da osude skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i da podrže antiratno okupljanje protiv ruske invazije na Ukrajinu koje će se održati u nedelju, 6. marta od 14 h ispred Kulturnog centra Beograda.  

Skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu organizuje ekstremistička organizacija “Narodne patrole” koji je najavljen za petak, 4. mart u Beogradu. “Narodne patrole”, organizacija desničarskih ekstremista koju predvodi Damjan Knežević poznata je po nasilju čija su meta najčešće migranti i izbeglice, kao i po veličanju osuđenih ratnih zločinaca i autokratskog režima Vladmira Putina.

U periodu kada iz dana u dan raste broj civilnih žrtava rata u Ukrajini, smatramo da su predstavnici kako vlasti tako i opozicije dužni da osude bilo kakvu vrstu slavljenja razaranja ove zemlje kojima javnost u Srbiji svedoči već nekoliko dana. Pored toga, političarke i političari Srbije moraju da iskažu jasan stav da budućnost Srbije nije u Putinovoj Rusiji već u Evropskoj uniji.

U ovakvom trenutku, nema mesta za prećutnu podršku ekstremistima da proteruju sve koji se ne uklapaju u njihove nacionalističko-patrijarhalne okvire, reakcije politčkih aktera, državnih organa i institucija na ovakve skupove moraju biti pravovremene, jasne i nedvosmislene. 

Dužnost onih koji se deklarišu kao prodemokratske i proevropske političke opcije u današnjoj Srbiji jeste da pokažu solidarnost prema žrtvama rata u Ukrajini kao i prema žrtvama autokratskih režima u Rusiji i Belorusiji. Priliku da to učine imaju 6. marta, tako što će doći na skup  protiv invazije na Ukrajinu, na kojem će biti poslata poruka podrške svima koji su ratom i nasiljem obespravljeni.