Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske u tehničkom mandatu, Tomislava Medveda, u kojoj, između ostalog, navodi da ”hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga”, kao i da će ”poduzeti sve da se oslobodi Veljko Marić”, osuđeni ratni zločinac koji je 1991. ubio civila Petra Slijepčevića u selu Rastovac nedaleko od Grubišnog Polja.   

 

Nakon što je Tomislav Medved u aprilu ove godine izrazio solidarnost sa osuđenim ratnim zločincem, na šta je Inicijativa tada upozoravala, tehnički ministar ponovo nudi podršku državnih institucija Veljku Mariću, propuštajući da spomene zločin za koji je Marić optužen pred hrvatskim, a zatim optužen i osuđen pred srpskim pravosuđem. Ovakvim izjavama Medved izražava nastojanje najviših državnih institucija Republike Hrvatske da na slobodu puste osobu koja je osuđena za težak zločin, što predstavlja oštar sukob s nacionalnim i međunarodnim pravnim standardima, kao i osnovnim ljudskim i građanskim pravima. Tehnički ministar ovom izjavom omalovažava i legitimitet i prethodni rad hrvatskih pravosudnih institucija, poput Državnog tužilaštva Republike Hrvatske, čija je istraga rezultirala optužnicom, kao i Županijskog suda u Bjelovaru, koji je potvrdio presudu Apelacionog suda u Beogradu protiv Veljka Marića.

Navodeći kako ”hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga”, tehnički ministar Medved amnestira grupu građana od bilo kakve krivične istrage, čime negira odredbe člana 14. Ustava Republike Hrvatske kojim se garantuje jednakost svih pred zakonom. Ove izrazito opasne tvrdnje negiraju sam koncept prava i pravde, nacionalno i međunarodno zakonodavstvo, ali i doprinose atmosferi nepoverenja u državne institucije i njihove predstavnike koji izlaze izvan svojih nadležnosti.

Tehnički ministar dao je sporne izjave komentarišući Zakon o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije nakon otvaranja pregovora u poglavljima 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 ( pravda, sloboda i bezbednost). Primenom navedenog zakona, Veljko Marić je u Beogradu pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora jer je 31. oktobra 1991. u selu Rastovac ispalio više hitaca iz automatske puške u civila Petra Slijepčevića i time ga usmrtio.

Tehnički ministar Medved izjavio je da, ukoliko Republika Srbija ne stavi van snage Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, ”poglavlje 23 bit će blokirano i 20, 30 godina”. Imajući u vidu dosadašnji nedovoljan doprinos hrvatskog pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina počinjenih od strane hrvatskih državljana, ovakve izjave tehničkog ministra predstavljaju opasnost za odustajanje Republike Hrvatske od daljeg procesuiranja ratnih zločina. Politički pritisci koje hrvatska Vlada vrši na Republiku Srbiju sa zahtevom da se ukine sporni zakon predstavljaju i opasnost da Republika Srbija prestane da procesuira hrvatske državljane koji su u međuvremenu postali srpski državljani, a počinili su zločine u Hrvatskoj.

Uvažavajući pravo da se suđenja odvijaju pred sudovima u državama u kojima je krivično delo počinjeno, Inicijativa mladih za ljudska prava podržava sve vrste procesa koji dovode do većeg broja presuda za ratne zločine koje su u skladu s međunarodnim pravnim standardima. Slučaj Marić pokazuje dobar primer saradnje pravosudnih institucija Srbije i Hrvatske kako bi se osudili najteži zločini počinjeni za vreme rata, bez obzira na državljanstvo i nacionalnost počinioca i/ili žrtve.

Zbog svega navedenog, Inicijativa poziva Vladu Republike Hrvatske da se uzdrži od izjava koje narušavaju dobrosusedske odnose i ponovo ugrožavaju međunarodni ugled Republike Hrvatske.

Inicijativa takođe poziva Vlade Republike Srbije i Republike Hrvatske da zajednički i kroz saradnju pristupe rešavanju ovog pitanja, kako bi se u što većoj meri, i u skladu s najvišim standardima ljudskih prava i međunarodnog prava, uredila saradnja ove dve zemlje u krivičnom gonjenju odgovornih za ratne zločine, a  u interesu žrtava najtežih kršenja ljudskih prava počinjenih u 1990-im godinama.

  • Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
  • Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija