Dok nasilnici i nacisti seju mržnju i strah po Srbiji, država ćutanjem sve odobrava i podržava.

Povodom grafita mržnje usmernih na novinara Dinka Gruhonjića, Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva da tužilaštvo istraži i optuži, policija da podrži i privede i sud da efikasno sprovede pravičan postupak. Politička vlast da konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija, od anonimnih do onih veoma glasnih i javnih – koji seju strah po Srbiji prema pojedincima koji drugačije misle, kao i ugroženim grupama – izbeglicama i migrantima, Romima, LGBT populaciji i drugim manjinskim grupama.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obavestilo je danas javnost da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom. Grafiti mržnje usmereni protiv novinara Dinka Gruhonjića poslednji su dokaz netrpeljivosti prema onima koji otvoreno pišu i govore o nacionalističkom nasilju u Srbiji. 

Umesto otvorenog lova na novinara koji uglavnom usledi nakon ovakvih grafita, zahtevamo hitno procesuiranje onih koji prete Gruhonjiću i jasnu osudu Vlade Srbije.   

Institucije države Srbije, na čelu sa tužilaštvom ne smeju ostati neme na nasilje različitih ekstremno nacionalističkih grupa koje targetiraju pojedince, marginalizovane grupe, organizacije, medije i novinare/ke. 

 

Foto izvor: NDNV