Institucije imaju obavezu da uvere sve građane i građanke koji su glasali u nedelju 24. aprila da su njihovi glasovi uračunati izbornim listama koje su birali.

Inicijativa mladih za ljudska prava izražava veliku zabrinost zbog sumnji u regularnost izbora koja tinja u javnosti od 24. aprila.

Inicijativa primećuje da su nadležne institucije, a pre svega Republička izborna komisija, od izbornog dana stavljene u funkciju političkih partija, a ne građana koje predstavljaju i čija prava su dužni da štite.

Razumljivo je da su u centru pažnje političkih partija njihovi izborni rezultati i poslanički mandati, ali u fokusu institucija moraju biti birači i njihovi glasovi. Institucije imaju obavezu da uvere sve građane i građanke koji su glasali u nedelju 24. aprila da su njihovi glasovi uračunati izbornim listama koje su birali.

Ukoliko bi se dokazale tvrdnje opozicionih stranaka da je prekrojena izborna volja birača, to bi predstavljao fatalni udarac slabašnoj demokratiji u Srbiji.

Prošlo je 16 godina od kada su građani Srbije izborili pravo na slobodne izbore, ali je neophodno boriti se svaki put kada je to pravo ugroženo jer su slobodni izbori i demokratija najvažnije vrednosti koje određuju moderno društvo u kakvom želimo da živimo.