Kancelarija Saveta Evrope i Ambasada Francuske u Srbiji organizovale su prijem u Beogradu u čast Inicijative mladih za ljudska prava, laureata nagrade u oblasti ljudskih prava “Vaclav Havel”.

Na prijemu se u ime Inicijative mladih za ljudska prava obratila programska koordinatorka YIHR Srbija Nevena Todorović.

“Velika je čast i jako sam ponosna što sam deo ogromnog nasleđa koje su sve generacije pre nas izgradile. Kada bismo pokušali da ispunimo ovu prostoriju svim ljudima koji su ikada kročili u Inicijativu, to ne bi bilo moguće jer ih je bilo jako mnogo.

Uprkos činjenici da su se ratovi završili pre više od 20 godina, nažalost, jaz koji je nastao među građanima u ovom regionu i rane koje su ratovi naneli svim društvima su jako duboki. U kancelariji često govorimo kako će dan kada zatvorimo vrata kancelarija i kada naš posao bude završen biti najsrećniji dan u našim životima. Međutim, veliki put i rad nam tek predstoji.

Volela bih da se zahvalim Savetu Evrope na dodeli Vaclav Havel nagrade i Francuskoj ambasadi na prijemu ali bih pre svega htela da se zahvalim svim budućim generacijama koje će nastaviti da grade mir u regionu, koji su možda premladi da se sećaju ali odlučni da nikada ne zaborave i njima želim da poručim „Merci“, „Thank you“, „Falënderim“ i „Hvala“.”