Na godišnjicu otmice u Sjeverinu, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) zahteva od institucija Srbije da konačno priznaju žrtve ovog zločina, pronađu posmrtne ostatke i pravično obeštete porodice žrtava.

Takođe, zahtevamo od pravosudnih organa da najhitnije pokrene istragu protiv osoba koje su klicale Ratku Mladiću i nosile baner sa natpisom “Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti” na rukometnoj utakmici 10. oktobra ove godine u Beogradu između RK Crvena zvezda i RK Novi Pazar. Podsetimo, u četvrtak, 14. oktobra Upravni odbor RK Novi Pazar odlučio je da istupi iz Arkus lige što tumačimo kao direktnu posledicu izostanka adekvatne reakcije pravosudne i izvršne vlasti. Dok institucije Republike Srbije ćute već više od 10 dana, Ministarstvo inostranih poslova Turske je osudilo ovaj čin prošlog četvrtka.  

Danas se navršava 29 godina od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina. Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” na čelu sa Milanom Lukićem, su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Ovi građani Srbije ubijeni su samo zbog toga što su bili Muslimani odnosno Bošnjaci.

Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u mestu Mioče, na mestu otmice, novembra 2019. godine.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvide Koldžić. Nakon 29 godina od ovog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe. 

Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u Sjeverinu novembra 2019. godine pored spomenika žrtvama zajedno sa članovima porodica otetih u Štrpcima i Sjeverinu, Dževadom Koldžićem i Mevludinom Hodžićem.

Za ovaj zločin osuđeni su pred sudom u Srbiji: Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsustvu) i Dragutin Dragićević na 20 godina, a Đorđe Šević na 15 godina zatvora.