Festival “Mirëdita, dobar dan!” održan je od 14. do 16. oktobra prvi put u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, građani i građanke Prištine imali su priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. 

Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, bio je posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za  kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije. 

Festival je otvorio film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld u Kinu Armata, koji donosi priču o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja. Uz premijerno prikazivanje filma Danijele Štajnfeld u Prištini, prvi dan festivala obeležio je i nastup dreg kraljica iz Beograda: Loakiin i Rubella Feminine, uz pratnju DJ Jovijah.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici je predstavljena knjiga “Druga Srbija”, nakon čega je održana i debata “Koja je druga Srbija?”, na kojoj su govorili Sofija Todorović, Veran Matić i Škeljzen Maljići, a debatu je moderirao Ron Đinovci.

Drugo festivalsko veče zaključeno je koncertom “Pavana and more”, pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić.

Poslednjeg dana festivala “Mirëdita, dobar dan!” predstavljena je knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, a knjigu je predstavila Vjera Ruljić iz ForumaZFD. Promociju je pratila i debata “Kultura kao političko oruđe”, na kojoj su govorili Milan Antonijević, Maja Stojanović, Jeton Neziraj i Nita Ljuci, a debatu je moderirala Auljona Kadriu.

Nakon debate otvorena je i izložba koja nosi isti naziv – “Iza sedam logora”, fotografa Hrvoja Polana kojoj je prisustvovao ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrula Čeku.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvario je film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonjića, čija projekcija je održana pred mnogobrojnom publikom.

Festival su, nažalost, obeležile pretnje na društvenim mrežama upućene novinaru Peru Jovoviću.