Povodom novih pretnji Miljana Damjanovića, poslanika Srpske radikalne stranke, da će svim sredstvima sprečiti održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!”, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva nadležne institucije da reaguju.

Ovo nacionalističko divljanje se nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini iako kao osuđeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandat.

Proces normalizacije odnosa koji je deklarativni cilj Vlade Republike Srbije i predsednika Vučića ne može se ostvariti u Briselu, već mora pronaći svoju suštinu u saradnji ljudi. Ćutanjem kompletnog državnog vrha i nepostojanjem reakcije policije i tužilaštva direktno se podržava radikalsko huškanje na nasilje, sejanje mržnje i straha.

Nakon što su pojedini sportisti i političari sa Kosova proglašeni nepoželjnima u Srbiji – odsustvom reakcije na radikalske pretnje nasiljem, vlast poručuje da su umetnici i mladi ljudi sa Kosova ne samo nepoželjni, već i nebezbedni. Radikali neće sprečiti održavanje festivala, ali ćutanje vlasti i blaga reakcija javnosti ne doprinose približavanju dva društva, u ovom slučaju kroz upoznavanje kosovske savremene kulturne scene.

Političke elite, policija i tužilaštvo ne smeju više ćutati i ignorisati otvorene pretnje nasiljem, već odmah reagovati i stati u odbranu slobode izražavanja, slobode okupljanja i zaštite bezbednosti ljudi.

Inicijativa neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem, i nastaviće da zajedno sa partnerima iz regiona radi na zbližavanju društava među kojima radikali žele da vide zidove i masovne grobnice. Festival “Mirëdita, dobar dan!” će biti održan i otvoren za sve one koji su spremni na dijalog o prošlosti i budućnosti zasnovan na vrednostima koje prevazilaze nacionalističke okove.