Promo video festivala “Mirëdita, dobar dan” 2019.


Festival “Mirëdita, dobar dan” je jedinstveni događaj koji se održava od 2014. godine sa idejom predstavljanja aktuelne kosovske kulturne scene u Beogradu, sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje. Festival kroz razmenu umetničkih ideja, debatu i razgovor o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima ujedno daje doprinos trajnoj normalizaciji odnosa srpskog i kosovskog društva.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Festival “Mirëdita, dobar dan” svake godine predstavlja istaknute umetnike, muzičare, glumce i književnike – predstavnike moderne kosovske kulturne i književne scene, a kroz debate u okviru festivala pruža priliku istaknutim društvenim i političkim predstavnicima obe zajednice da razgovaraju i razmene mišljenja o budućnosti odnosa između Beograda i Prištine, ali i aktuelnim društveno-političkim pitanjima.

“Mirëdita, dobar dan” festival održava se svake godine tokom maja i juna u Beogradu, dok se festival u Prištini organizuje u drugoj polovini godine.

Festival “Mirëdita, dobar dan” organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.