Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) izražava solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji nakon poslednjih zvaničnih izjava predsednika i Vlade Srbije o mogućnosti zabrane planirane Europrajd šetnje u Beogradu.

YIHR poziva predstavnike/ce vlasti u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da zaštite osnovna ljudska prava LGBTIQ+ zajednice u Srbiji. Predstavnici/ce vlasti u Srbiji nisu tu da ispunjavaju zahteve ekstremističkih grupa i pojedinaca, već bi da ispune svoju ustavnu obavezu omogućavanja slobode okupljanja. 

Sigurnost i bezbednost građana/ki Srbije ne može se postići zabranama i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda. LGBTIQ+ građani/ke Srbije svakodnevno su izloženi brojnim napadima, govoru mržnje, kao i fizičkom i psihičkom nasilja. Žrtvovanje osnovnih ljudskih prava, da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedinicima, neodopustivo je i predstavlja flangrantno kršenje Ustava Republike Srbije. 

Poverenje građana/ki u državne institucije ključno je za funkcionisanje svake demokratske države. Ukoliko LGBTIQ+ osobe nemaju pravo da se mirno okupe i šetaju ulicama Beograda jednom godišnje, onda postaje jasno da nisu tretirani kao jednaki i ravnopravni građani/ke te stoga ne mogu imati poverenje u institucije sopstvene države.

Povezivanje Europrajda 2022 sa složenom političkom situacijom na Kosovu pokazuje nedostatak razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTIQ+ zajednica. Diskriminacija kojoj su izložene LGBTIQ+ osobe i njihov položaj nemaju nikakve veze sa prisutnim tenzijama između Kosova i Srbije ili svakodnevnim tenzijama u regionu. Pravdanje moguće zabrane Europrajda političkim tenzijama pokazuje jasnu nespremnost institucija u Srbiji da se suoče sa izazovima kojima je  LGBTIQ+ zajednica neprekidno  izložena. 

Predsednik, a ni Vlada Srbije, ne mogu da otkažu ili odlože Europrajd. To mogu da urade samo organizatori Europrajda. Prema zakonu, bezbednosnu procenu mora da dostavi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a zvanične odluke o zabrani ovogodišnjeg Europrajda još uvek nema.  

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava i naši aktivisti/kinje iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 17. septembra 2022, šetaće ponosno ulicama Beograda, solidarni sa LGBTIQ+ zajednicom. Poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana/ki u regionu, posebno onih koji su na marginima društva, ostaće osnovni principi rada i aktivizma regionalne mreže Inicijativa mladih za ljudska prava.