Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je pokretanje sajta ratusrbiji.rs ocenio kao “politizaciju teme ratnih zločina”, rekao je za N1 da su godinama unazad ratni zločini služili za politizaciju, ali da je ideja pri pokretanju sajta i bila da se govori o događajima i zločinima koji se i dalje skrivaju od javnosti.

“Naš cilj sa pokretanjem sajta ratusrbiji.rs koji sadrži informacije koje su i do danas bile potpuno javne o zločinima koji su počinjeni na teritoriji Srbije, o posledicama zločina koji su se desili na teritoriji Beograda, u Batajnici, što nisu nova otkrića, bio je i da poručimo da je politika koja je dovela do tih zločina i politika koja skriva te zločine i dan danas ne dozvoljava društvu da se suoči sa njima i pre svega lišava žrtve svake vrste priznanja, satisfakcije ili neke naknade – to je pogrešna politika”, rekao je Đurić u izjavi za televiziju N1.

Đurić je podsetio da je Ivica Dačić jedan od “najeminentnijih predstavnika te (pogrešne) politike, kao i njegova partija tokom devedesetih godina”.

“Slažem se sa Ivicom Dačićem da je to vraćanje teme ratnih zločina u političku sferu i to je ono što smo sajtom i želeli da postignemo”, izjavio je Ivan Đurić.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je ranije danas pokretanje sajta ratusrbiji.rs Inicijative mladih za ljudska prava, rečima da je to “politizacija teme ratnih zločina”.

“U Srbiji svi misle da je sve dozvoljeno… Baš zato ne razumem kakva je svrha ove inicijative danas kad Haški tribunal i kad su nacionalni sudovi svih ovih godina i decenija radili na tome. Koje su to neke nove informacije koje neko do sada nije mogao negde da čuje ili nešto da istražuje… Mogu samo da kažem da je to samo još jedan od načina za politizaciju teme ratnih zločina, a naročito bih voleo da vidim koliko će toga biti kad je reč o ratnim zločinima protiv srpskog naroda u nekim drugim državama bivše Jugoslavije, a i čini mi se da je to jedan dobar način da se dođe do nekih fondova od strane međunarodnih organizacija koje se time bave. Ovim stvarima će se baviti sud i treba da se bavi sud”, naveo je Dačić.

 

Video: N1/ Dnevnik (2.6.2020.)