Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji poručuje da samo jasna osuda i krivično procesuiranje naslinika mora biti odgovor izvršne vlasti i pravosuđa na nastavak zastrašivanja Bošnjaka u Sandžaku, umesto dosadašnje relativizacije, ćutanja i nepostupanja.

Snimci iz Priboja i Novog Pazara zastrašujući su svakom posmatraču, lede krv u žilama, samo su državne institucije i vodeći političari ravnodušni. Ovakvo sejanje mržnje i straha vodi direktno u sukob, zbog toga institucije moraju procesuirati odgovorne, a celo društvo mora konsenzusom poručiti da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Nacionalizam ubija, to je najvažnija lekcija iz naše prošlosti. Ne smemo je ignorisati, a one koji slave upravo taj nacionalizam koji ubija, moramo osuditi – i krivično i moralno.

Podsećamo, prema pisanju Sandžak Pressa, desetine mladića u Priboju pevalo je “Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. To se dogodilo samo dan nakon što su na nekoliko lokacija u Priboju ispisani grafiti kojima se veliča ratni zločinac Ratko Mladić. Osim toga, ovaj portal je izvestio i da su  policajaci Vladimir Simić i Aleksij Pešterac na društvenoj mreži Facebook uputili pretnje efendiji u Priboju. Takođe, snimak koji je objavila članica SRS Jelena Stojanović iz Niša, na društvenoj mreži Tviter, kako desetine huligana uz srpske nacionalističke pokliče pale baklje u Novom Pazaru još jedan je primer zastrašivanja u Sandžaku. 

Nasilni pokliči uz slavljenje ratnih zločinaca širom entiteta RS u Janji, Gacku i Foči kao i skup sa bakljama i pevanjem “Generale, nek je tvojoj majci hvala” u Prijedoru, govore da je proslava 9. januara, dana Republike Srpske (RS) koji je proglašen neustavnim praznikom, neodvojiva od poricanja i slavljenja genocida i zločina protiv čovečnosti za koje je osuđen politički i vojni vrh Republike Srpske. Potvda te veze je i prisustvo ratnog zločinca Vinka Pandurevića na proslavi osnivanja RS u Banjaluci. Izjava predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić u Banjaluci, da RS vidi kao “plod želje srpskog naroda da živi u miru i da se spreče zločini koji su nad srpskim narodom počinjeni tokom Drugog svetskog rata” predstavlja nastavak poricanja genocida u istočnoj BiH. 

Novi talas zastrašivanja Bošnjaka u Priboju direktna je posledica mlake reakcije države na slavljenje genocida. Umesto krivičnog procesuiranja policajaca, najavljen je samo disciplinski postupak MUP-a. Ovim povodom nisu se oglasilii ni premijerka Ana Brnabić, ni ministarka Gordana Čomić, niti Zaštitnik građana Zoran Pašalić. 

Nekažnjivost i relativizacija dosadašnjih napada i govora mržnje je sve suprotno od mira i stabilnosti i vodi nas u širenje “zone bezakonja”, koja odlikuje svaki etnički zasnovan “svet”. Od raskrsnice oslikane portretima ratnih zločinaca na Vračaru do novih ratnih zločina u Sandžaku – kratak je put. Ako je vlastima u Srbiji do mira, taj put se mora preseći što pre i to predsednik države može učiniti već u najavljenoj poseti Priboju