Festival “Mirëdita, dobar dan!“, događaj koji se ove godine u Beogradu održava po šesti put i koji publici predstavlja modernu kulturnu i društvenu scenu Kosova, biće zatvoren danas od 19 časova dodelom nagrada autorkama i autorima filma “Albanke su naše sestre” i “Samizdatu B92” za izuzetan doprinos pomirenju i kulturi sećanja na mirovne aktiviste iz Srbije i sa Kosova.

Poslednjeg festivalskog dana, uz dodelu nagrada, od 17 časova u Dorćol Platzu biće predstavljena publikacija Škelzena Gašija “Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije” koja razmatra način predstavljanja određenih istorijskih momenata i razlike u njihovom predstavljanju u školskim udžbenicima susednih država.

Od 20 časova publici će se predstaviti bend “Don’t listen to your neghbors” iz Đakovice koji donosi spoj tradicionalnih albanskih i narodnih pesama u modernom stilu, nakon čega se muzički program nastavlja u Klubu Šećer uz nastup prištinske producentkinje DJ Matale.

Nagrade festivala “Mirëdita, dobar dan!” ove godine biće dodeljene Mileni Popović, Sanji Kljajić, Taulantu Osmaniju, Darku Šperu i Vanji Đurić, autorima i autorkama filma “Albanke su naše sestre” koji je premijerno prikazan na “Mirëdita, dobar dan!” festivalu 2017. godine i koji je uprkos opstrukcijama prikazan u još nekoliko gradova u Srbiji. Autori i autorke filma “Albanke su naše sestre” koji promoviše solidarnost među antiratnim aktivistima etiketiraju se u Srbiji kao izdajnici i konstantno dobijaju pretnje, a zbog vrednosti filma koji donosi priče o ljudima koji upozoravaju na strahote rata i odupiru se ratnoj mobilizaciji, ovaj film nas izvodi iz mita o večitim žrtvama i krivcima i predstavlja svetlu tačku oslonca za saradnju dva društva.

Nagrada festivala biće dodeljena i izdavačkoj kući “Samizdat B92” bez koje bi kulturne veze između Srbije i Kosova za mnoge generacije bile nemoguće. Zbog kreiranja afirmativne slike kroz književnost i publicistiku, festival “Mirëdita, dobar dan!” uručuje “Samizdatu B92” specijalnu nagradu zahvalnosti koju će primiti Veran Matić.

Autorima i autorkama filma “Albanke su naše sestre” i Veranu Matiću ispred “Samizdata B92” nagrade će uručiti Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RYCO), kao simboličan čin podrške svim inicijativama koje se zalažu za uspostavljanje regionalne saradnje i pomirenja, kao i uklanjanje prepreka i barijera između društava.