Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva već dugi niz godina istražuje, educira i izlaže lične priče i predmete osoba na čija detinjstva i odrastanje je uticao neki oružani sukob.

Kako su ratovi 90tih, 2. Svetski rat ili neki drugi oružani sukobi uticali na vaše detinjstvo i odrastanje? Podelite sa nama vaša iskustva i sećanja putem sledećeg linka.

Muzej je osnovan u Sarajevu 2017. godine, a njegovu kolekciju čini oko 5000 ličnih predmeta, te nekoliko stotina sati audio i video svedočenja koja o ratu govore iz perspektive deteta.

Nakon što se Muzej pokazao uspješnim u nastojanju da svim generacijama u BiH omogući da se suoče sa traumama iz skore prošlosti bez doprinošenja etničkim podjelama, MRD je proširio svoje djelovanje na post-konfliktne zone, te zone trenutnih konflikata ili one koje primaju izbjeglice i raseljena lica. Kroz svoje projekte u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Libanu, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama, MRD je postao međunarodna platforma koja daje glas osobama čije je odrastanje bilo, ili je još uvijek obilježeno ratom.

Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu, jedne od najprestižnijih nagrada u muzejskom sektoru koja se dodjeljuje pri izboru za Evropski

Za više informacija o ovom istraživačkom projektu, možete nas kontaktirati na: [email protected] ili [email protected].