Festival “Mirdita, dobar dan! “, tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, održaće se od 31. maja do 3. juna. Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova. Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Inicijativa mladih za ljudska prava, po prvi put od pokretanja festivala, sa ponosom uzima učešće u organizaciji “Mirdita, dobar dan!” sa željom da doprinese dijalogu kulturnih zajednica u Beogradu i Prištini i donese duh moderne kosovske kulturne i društvene scene u Srbiju.

Tradiciju održavanja festivala koji za temu imaju povezivanje kulturnih zajednica u susednim državama opterećenih ratnom prošlošću, Inicijativa je započela još sa organizacijom festivala “Dani Sarajeva”. Baš kao tada, kada je ovaj festival bio jedan od pionira uspostavljanja veza koje su prekinute zbog ratnih sukoba devedesetih, i sada je potrebno da se proširi krug ljudi među kojima je moguće uspostaviti saradnju. Posebno je važno da mladi umetnici međusobno sarađuju bez tereta prošlosti.

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe. Pored toga, poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice. Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena.

Zvanično otvaranje festivala “Mirdita, dobar dan!” biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja,  gde će biti prikazan film “Shok” (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. Posetioci će imati priliku da pogledaju predstavu “Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora” koju je režirala Bljerta Neziraj, igrani film “Zonjusha” (Gospođica) Genca Beriše i izložbu i plesni nastup “Revolt protiv nasilja” Fitore Beriša. Takođe posetioci će moći da uživaju u džez koncertu “Visar Kuçi Trio” i muzičkom nastupu “Tandem” Ode Haliti i Bljerte Kosove. U delu programa koji se bavi kulturom, ljubitelji knjiga će imati priliku da prisustvuju promociji knjige pod nazivom “Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu  na Kosovu” koju su objavili Integra i Forum ZFD sa Kosova.

Festival će se održati od 31. maja do 3. juna na nekoliko lokacija u Beogradu a ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biće besplatan. Za više informacija o programu festivala i novostima pratite sajt www.mireditadobardan.com  i FB stranicu.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova.