Predsednica Kosova od 2011. do 2016. godine, Atifete Jahjaga, biće gošća Beograda i četvrtog “Mirëdita, dobar dan!” festivala, koji se održava od 31. maja do 3. juna.

Jahjaga će govoriti na promociji knjige “Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu”, koja će se održati trećeg dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Tokom svog mandata, bivša predsednica Kosova Jahjaga, pokrenula je nacionalnu kampanju koja je imala za cilj da podigne svest društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata. U tom periodu ona je posetila preživele žrtve zločina širom Kosova postavljajući ovo pitanje u fokus javnosti. Njena angažovanost na podizanju svesti o ovoj važnoj temi podstakla je mnoge žrtve da potraže pomoć i da se ne osećaju odbačenim od strane društva. Uvažavajući žrtve, koje društvo izopštava, Jahjaga je uspela da se izbori za bolji položaj žena žrtava mučenja na Kosovu.

Festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće zvanično otvoren u beogradskom Domu omladine 31. maja, gde će biti prikazan film “Drug” u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. Pored toga posetioci će uživati i u performansu “Revolt protiv nasilja” Fitore Beriše.

Drugi dan festivala počeće debatom „Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije“ a zatim će biti prikazan igrani film“Gospođica” Genca Beriše. Trećeg dana festivala, posetioce nakon promocije knjige “Želim da me čuju” očekuje džez koncert „Visar Kuči“ trija.

Poslednji festivalski dan počeće promocijom knjige Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove“ u izdanju Samizdata B92. Program će biti nastavljen prikazivanjem dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ koji je urađen u saradnji kosovskog BIRN-a, beogradskog forumaZFD i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine. Nakon toga sledi pozorišna predstava “Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i Milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora” koju je režirala Bljerta Neziraj, a festival zatvara muzički nastup Ode Haliti i Bljerte Kosove iz “Tandema”.

Festival će se održati od 31. maja do 3. juna na nekoliko lokacija u Beogradu a ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biće besplatan. Za više informacija o programu festivala i novostima pratite sajt www.mireditadobardan.com.

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini, Ministarstva kulture Kosova i Doma omladine.