Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda zahteva od Skupštine grada Beograda, odnosno od Gradskog sekretarijata za privredu, da hitno reaguje i oduzme taksi dozvolu taksisti Asocijacije „Beotaxi“, vlasniku vozila 502, zbog grubog kršenja odredbi Odluke o auto-taksi prevozu, bahatog ponašanja i vređanja putnika na nacionalnoj osnovi.

Dana 1. aprila 2005, taksista „Beotaxija“ broj 502 je sopstveni primitivizam, šovinizam i neprofesionalnost demonstrirao pred putnicom Fitore Beriša-Ljekaj, koordinatorkom prištinske kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava. Ispitavši je odakle dolazi i da li je „naša ili njihova“, taksista je putnicu zasuo bujicom uvreda, rekavši joj, između ostalog, da je „Šiptarka“, „UČK“, da su „svi njeni divljaci“ i tome slično, čudeći se šta ona uopšte radi u Beogradu.

 Taksisti predstavljaju lice grada i ponašanjem, kakvo je pokazao pomenuti taksista, Beograd predstavljaju kao nebezbedan grad necivilizovanih ljudi, grad šovinista i mržnje. Čvrsto verujemo da takvim ljudima nije mesto u taksi službi, a da svakome ko dolazi u Beograd, bez obzira na naciju, boju kože, veru, pol i ostale ljudske različitosti mora biti garantovana  sigurnost , uz poštovanje ličnog dostojanstva i ljudskog integriteta.

Hitno smo obavestili Asocijaciju „Beotaksi“ o incidentu i službenik s kojim smo bili u kontaktu je bio vrlo korektan, izvinio se i rekao da će vozilo 502 isključiti iz saobraćaja. Nadamo se da će „Beotaksi“ preduzeti i druge disciplinske mere protiv njihovog neodgovornog člana. Ipak, smatramo da je u ovom slučaju dužna da reaguje i sama gradska vlast i to najoštrijim merama.