Ana Brnabić da se opredeli da li negira genocid u Srebrenici ili je političarka mira

Nakon današanje izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da neće ići u Potočare na komemoraciju i sahranu posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida u Srebrenici jer “nije pozvana”, Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) poziva Anu Brnabić kao i druge predstavnike izvršne vlasti da svojim prisustvom i paljenjem sveća 11. jula od 19 časova u parku kod Predsedništva Srbije izraze pijetet prema žrtvama srebreničkog genocida.

Inicijativa podseća Anu Brnabić da Republika Srbija mora poštovati odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, te da je obaveza Srbije da prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnijih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva i priznanje žrtava, i poštovanje međunarodnog prava.

Ukoliko Ana Brnabić kao predsednica Vlade Srbije ima ambiciju da baštini ideju mira i stabilnosti u regionu onda je izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici minimum koji može učiniti. Predsednici Vlade Srbije tim povodom, šaljemo publikaciju naših kolega iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske “Kako se ispričati za ratne zločine: Priručnik za političare”.

Foto: n1info.com