Mladi aktivisti iz Hrvatske, Srbije i sa Kosova koji su poslednje dve godine radili monitoring javnih nastupa ratnih zločinaca, upozorili su na njihovo aktivno učestovanje u političkom životu.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) regionalna organizacija koja se, između ostalog, bavi tranzicionom pravdom, u ponedeljak je u Zagrebu predstavila rezultate analize o javnom nastupu ratnih zločinaca. Rezultati pokazuju da osuđeni ratni zločinci i dalje igraju velike uloge u balkanskim društvima.

„Primetili smo da u svim zemljama u kojima YIHR ima kancelariju, postoji slična vrsta problema: ratni zločinci se vrednuju u javnom prostoru, neki od njih se smatraju herojima, a neki su u savezu sa političkim moćnicima“, izjavila je Branka Vierda iz hrvatskog predstavništva YIHR-a na 12. Forumu za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, koji je održan u Zagrebu.

U analizi YIHR-a se navodi da su državni čelnici i crkveni verodostojnici srdačno dočekali veliki broj osuđenih osoba koje su se vratile u svoje zemlje nakon odslužene kazne ili prevremenog puštanja. Nekima od njih odobrene su posebne povlastice.

Tako su u septembru 2018. godine hrvatski mediji objavili da se Tomislav Merčep, koji izdržava sedmogodišnju kaznu za ratni zločin, nekoliko nedelja oporavljao u banji.

Vierda je podsetila da se ministar branitelja Tomo Medved složio sa ovom odlukom i da se „lično založio da Merčep ode u banju“.

U aprilu ove godine haški osuđenik, bosanski Hrvat Dario Kordić je u studentskom domu u Zagrebu održao govor o svojim godinama provedenim u zatvoru, ali i svojim verskim uverenjima. Kordić je pušten 2014. godine nakon što je izdržao dve trećine svoje kazne od 25 godina. Vierda je dodala da su njega, po sletanju u Zagreb, dočekali neki hrvatski političari.

Takođe je istakla da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odbila da povuče odlikovanja koja su dodeljena šestorici zvaničnika Herceg-Bosne. Jedan od njih je i bivši general Slobodan Praljak, koji je tokom izricanja presude izvršio samoubistvo.

Situacija je slična i u Srbiji, gde je osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin čest gost na događajima koje organizuje vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), rekao je Ivan Đurić iz YIHR Srbije.

Srpski sud je prošle kaznio osam aktivista YIHR-a zbog ometanja govora Veselina Šljivančanina na događaju Srpske napredne stranke u Beški.

Marigona Šabiju iz YIHR Kosovo istakla je da njena zemlja ima samo jednog haškog osuđenika za ratne zločine – Haradina Balju. Ovaj bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, preminuo je nakon prevremenog puštanja 2013. godine.

Šabiju i drugi aktivisti uputili su kritike Skupštini Kosova jer su u januaru 2018. godine poslanici odali poštu Balji.

Izvor: BIRN Foto: BIRN