Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo (YIHR Kosovo) osuđuju praksu zastrašivanja od strane BIA prema kosovskom novinaru Adriatiku Keljmendiju, kao i poruke mržnje koje su tokom decembra ove godine poslate jednoj albanskoj porodici u Boru. Zastrašivanje Albanaca je sve suprotno od regionalnih inicijativa za saradnju kao što je “Otvoreni Balkan” i može izazvati ponovo bojkot albanske zajednice na popisu stanovništva Srbije 2022. godine. Shodno tome, zahtevamo od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i Miroslava Lajčaka kao predstavnika EU da jasno osude ove napade, a od tužilaštva i policije da hitno i efikasno istraže ove slučajeve i prekinu sa praksom nekažnjivosti.

Kako je saopštila Koalicija za REKOM, više godina uzastopno, na aerodromu ili po dolasku u Beograd, inspektori BIA obavljaju informativni razgovor sa novinarom Adriatikom Kelmendijem, javnim zagovaračem koalicije za REKOM i direktorom televizije Klan Kosova sa sedištem u Prištini, ispitujući ga o razlozima dolaska i političkim stavovima.  

Drugi slučaj su poruke mržnje prema jednoj albanskoj porodici u Boru, kako je izvestila Ist media 12. decembra ove godine. Natpisi „Ubi Šiptara“, „Govna Šiptarska“, “Šiptari br, 1 mrš“ osvanuli su u jednoj od zgrada u ulici Albanske Spomenice u Boru. Poruka je upućena direktno porodici koja živi u toj desetospratnici već šest godina. Iako je gradonačelnik Bora osudio ovaj čin i pozvao policiju da reaguje, do danas nema informacija o tome da su uhapšeni oni koji su pisali ove poruke. Samo dva dana nakon toga, Ivica Dačić je u Boru poručio da “za interese grada i regiona, ispred SPS-a brinuće Nikola Šainović”, koji je osuđen za ratne zločine nad Albancima na Kosovu.  

Ovi napadi i poruke su direktna posledica zarobljene države koja gaji šovinizam prema različitim manjinama, a posebno prema albanskoj zajednici. Umesto sankcionisanja nasilja i govora mržnje, ministar policije i dalje naziva Albance “Šiptarima” i negira ratne zločine nad Albancima – posebno zločin u Račku.  O tromosti procesuiranja govori i podatak da je juče Apelacioni sud u Beogradu doneo presudu kojom se odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv ministra Vulina zbog upotrebe termina „Šiptar“. Podsećamo da je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje direktorke YIHR Srbija protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” jasno okarakterisao kao govor mržnje. 

Kao što su uhapšene osobe koje su palile zastavu Srbije u Tirani pred sastanak lidera u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, naše je pravo da od vlasti u Srbiji zahtevamo da BIA prekine sa ovom vrstom zastrašivanja prema Keljmendiju, kao i da se pronađu i odgovaraju napadači koji prete porodici u Boru.