Povodom kažnjavanja novinarke Svetlane Božić Krainčanić zbog pitanja koja je uputila premijeru Vučiću na konferenciji za štampu, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva celokupnu javnost, a posebno novinarke i novinare da još jednom pogledaju snimak sa konferencije za štampu.

Pitanja koja je novinarka Božić Krainčanić postavila, a koja se tiču Vučićeve podrške Šešelju i politici “velike Srbije”, uznemirila su premijera, koji je burno reagovao i praktično optužio novinarku da je pod uticajem Inicijative, i naglasio da su to pitanja koja ispred zgrade Vlade deli Inicijativa.

Istovetni argumenti koriste se i u odlukama RT Vojvodine, gde se obrazlaže da je novinarka zastupala interese trećih lica time što je postavila pitanja koja je Inicijativa delila novinarima pred premijerovu konferenciju, i da se zbog toga kažnjava.

Pitanja koja se tiču političke prošlosti premijera Vučića, i podrške ideji “velike Srbije” ne predstavljaju interes Inicijative, već su od najvećeg interesa za javnost. Vučićeva kritika odluke RTV je u tom smislu posebno licemerna, zato što je identična njegovoj prvobitnoj reakciji koja je očigledno shvaćena kao signal u Radio-televiziji Vojvodina, što je apsolutno neprihvatljivo.

Inicijativa poziva novinarke i novinare da ne pokleknu pred očiglednim pritiscima, već naprotiv, da intenziviraju postavljanje neugodnih pitanja koja su od važnosti za građane i građanke Srbije.

Inicijativa pruža apsolutnu podršku novinarki Svetlani Božić Krainčanić, koja je kažnjena samo zbog toga što u Srbiji 2016. godine i dalje nije dozvoljeno postaviti čuveno pitanje “A šta si ti radio u ratu?”.