Danas se navršava 26 godina od zločina na Ovčari, kada je više od 200 hrvatskih vojnika, civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika izvedeno iz Vukovarske bolnice, a zatim mučeno i prebijano i naposletku streljano. Neposredni izvršioci zločina bili su pripadnici Teritorijalne odbrane i paravojnih jedinica.

Odnos Srbije prema zločinu na Ovčari, jednom od najmonstruoznijih tokom rata u Hrvatskoj, predstavlja paradigmu odnosa prema žrtvama, kao i krivičnoj, moralnoj i političkoj odgovornosti za ratne zločine. Negiranje utvrđenih činjenica i odgovornosti pred Tribunalom u Hagu u javnosti, izuzetno neefikasno suđenje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, politička promocija odgovornog ratnog zločinca – elementi su sistema apsolutnog poricanja zločina.

Za zločin na Ovčari, pred Haškim tribunalom osuđeni su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin. Po odsluženju dve trećine kazne, i povratku u Srbiju, Veselin Šljivančanin postao je glavno oruđe vladajuće Srpske napredne stranke za obračun sa Tribunalom i činjenicama koje su pred sudom utvrđene. Istovremeno, Šljivančanin je zauzeo mesto glavnog promotera falsifikovane istine,  odričući se odgovornosti koja je individualna još jednom nam ostavlja u nasleđe kolektivnu sramotu i stid. U subotu, na godišnjicu pada Vukovara, Šljivančanin se u javnosti pojavio dva puta: na sednici glavnog odbora SNS-a i na naslovnoj strani režimskog tabloida Srpski telegraf.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) upozorava da se spirala poricanja zločina i fabrikovanje narativa “mi žrtve, drugi zločinci” mora okončati odgovornim postupanjem svih grana vlasti Republike Srbije. U suprotnom, deklarativna politika pomirenja u regionu, Vlade i Predsednika Srbije, biće samo kratka pauza koja će se okončati novim sukobima generacija mladih čiji su uzori osuđeni ratni zločinici.

Shodno tome, Inicijativa će nastaviti da obrazuje i upoznaje mlade ljude iz regiona sa ratnim nasleđem, vodeći dijalog o perspektivama demokratskog razvoja društava u regionu, sa uverenjem da je saradnja i promocija mira jedina alternativa u odbrani od zločinačke politike devedesetih koja od 2000. godine u Srbiji dostiže najveću ekstazu.