Parada ponosa u Istanbulu je petu godinu zaredom zabranjena, a na mirno okupljanje 30. juna nadomak Trga Taksim policija je odgovorila preteranom upotrebom sile, ispaljivanjem gumenih metaka i suzavcem.

Ovakvo postupanje prema LGBT+ zajednici je svakodnevica u Erdoganovoj Turskoj.

Na osnovu spornog člana Krivičnog zakona koji zabranjuje “dela protiv javnog morala”, u Turskoj vlada već dugogodišnja praksa zabrana bilo kakvih javnih događaja koji se tiču LGBT+ prava. Turska prestonica Ankara je čak i otvoreno zabranila sve javne događaje koji se tiču LGBT+ zajednice, a ovaj slučaj se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom.

Vanredno stanje uvedeno zbog pokušaja vojnog puča trajalo je dve godine i koristilo se kao sredstvo zadržavanja Erdoganove moći, budući da ovlašćenja data izvršnoj vlasti na najgrublji način krše ljudska prava.

Tokom vladavine Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) LGBT+ osobe su nazivane gnusnim i pogrdnim imenima, i to od strane najviših državnih zvaničnika. Tako je poslanik ove stranke Ismet Učma naveo da postoje načini kojima može da spreči homoseksualnost, vlastima blizak list Akit označio je LGBT+ aktiviste u Turskoj perverznjacima, što Ustavni sud Turske nije prepoznao kao govor mržnje, već slobodu izražavanja.

Ovome je usledilo i distribuiranje letaka o tome kako se “leči” homoseksualnost u nekoliko većih gradova Turske. Trans zajednica u Turskoj je u posebno lošem položaju, a u 2018. godini je zabeleženo najmanje četiri slučaja ubistva trans žena. Seksualna orijentacija ni rodni identitet nisu prepoznati u Krivičnom zakonu.

Beograd Prajd ovom prilikom, zajedno sa dole potpisanim organizacijama, izražava solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj!

U Prajd info centru smo organizovali akciju sakupljanja poruka podrške LGBT+ osobama u Turskoj i ovom prilikom ih odneli ambasadoru Turske u Beogradu. LGBT+ aktivisti i aktivistkinje iz Turske su naši saveznici i redovni gosti na beogradskoj Paradi ponosa, a imaćemo priliku da ih i ovog septembra ugostimo i čujemo sa bine.

Ovom prilikom takođe pozivamo Anu Brnabić da kao predsednica Vlade Republike Srbije i kao lezbejka pokaže solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj i osudi ovakvo ophođenje prema LGBT+ građanima/kama. 


Beograd Prajd

Da se zna !

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hartefakt

Grupa IZAĐI

Geten


Foto: AFP