Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Beograd Prajdom organizovala je prvu po redu obuku volontera i volonterki koji učestvuju u realizaciji ovogodišnjeg Prajda. Volonteri i volonterke su prisustvovali dvodnevnom treningu na kome su učili o izazovima sa kojima se svake godine suočavamo, i razgovarali sa stručnjacima iz polja ljudskih prava, kako bi se bolje pripremili za samo volontiranje na Prajdu.

Tokom prvog dana učesnici i učesnice su se bliže upoznali sa istorijom LGBT+ pokreta u Srbiji, na radionici koju je držala Jelena Vasiljević iz organizacije Rainbow Ignite. O osnovnim pojmovima pola i roda govorio je Filip Vulović iz Civil Rights Defenders-a, a o životu trans, interpolnih i rodno varijantnih osoba razgovarali su sa Kristianom Ranđelovićem iz XY Spectruma-a. Dan smo završili predavanjem novinara Milana Nikolića, koji je volontere i volonterke bliže upoznao sa medijskim izveštavanjem o LGBT+ temama.

Drugi dan treninga otpočeli smo team building radionicom, na kojoj smo se upoznali sa pojmovima poput identiteta i privilegija. U nastavku dana, učesnici i učesnice su imali priliku da vežbaju svoje komunikacione veštine i javni nastup sa Ivanom Stevanović, autorkom Vežbaonice javnog nastupa. Na radionici su se upoznali sa pojmom nenasilne komunikacije,  naučili kako da je praktikuju svakodnevno i vežbali javni nastup. Dan smo završili radionicom našeg Luke Božovića, sa kojim su prošli kroz realne situacije koje se mogu dogoditi na Prajdu i razgovarali o tome na koji način bi im trebalo pristupiti.

Druženje i obuku volontera nastavljamo i u narednim nedeljama dok se pripremamo za Nedelju Ponosa koja će trajati od 4. do 10. septembra.

Želiš da volontiraš tokom Nedelje Ponosa? Ako si zainteresovan/a da budeš deo ovog jedinstvenog iskustva, i učestvuješ u sledećem ciklusu Pride Akademije, molimo te da se prijaviš popunjavanjem obrasca koji se nalazi ovde.