Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva hitnu smenu ministra obrazovanja Branka Ružića zbog političke instrumentalizacije tragedije u OŠ” Vladislav Ribnikar”. Pozivamo na odgovornost i Veselina Milića, načelnika beogradske policije, zbog pokazivanja spiska sa imenima maloletnih žrtava i pominjanja imena maloletnog napadača. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnik građana, sektor unutrašnje kontrole MUP-a i resorno tužilaštvo moraju ispitati zakonitost objavljivanja ovih podataka.

Sramnom izjavom tokom jučerašnje konferencije za medije u Vladi Srbije, da “sistem nije zakazao” pri čemu je optužio “zapadne vrednosti, internet i video igre” za stradanje dece, nastavnice i pripadnika obezbeđenja, ministar Ružić, umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, nije propustio priliku da bezobzirno politički zloupotrebi veliku tragediju.  

Smena ministra Ružića bila bi važan politički čin Vlade Srbije i adekvatna sankcija za izgovorenu reč u ovom osetljivom i traumatičnom trenutku. Građanima/kama Srbije, a posebno deci je preko potreban efikasan sistem prevencije različitih oblika nasilja i obrazovanje o značaju mentalnog zdravlja umesto izgovora kojima se beži od odgovornosti. 

FOTO: PRINTSCREEN/RTS