Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) izražava zabrinutost zbog poteza predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prethodnom periodu kojima se vređaju žrtve ratnih sukoba i dehumanizuju pripadnici LGBTIQ+ zajednice.  

Inicijativa smatra da nije moguće istovremeno zastupati porodične vrednosti i dodeliti ordenje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju ili Viktoru Orbanu, premijeru države koja slavi ratne zločince odgovorne za masovna streljanja civila u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, poput Mikloša Hortija. Ovakvim postupanjem, SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije među nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti.

Na skup u nedelju, 11. septembra pod nazivom “Litije za spas Srbije” pozvao je lično poglavar SPC, patrijarh SPC Porfirije, koji je na istom skupu izjavio da “nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti” dok je u prethodnoj izjavi LGBTIQ+ građane i građanke nazvao “zlom protiv koga se treba boriti”. Međutim, Patrijarh Porfirije je prethodno odabrao svoju stranu sveta na šta je jasno ukazala centralna zastava koja je razvijena na skupu koji je podržao. 

Borbu LGBTIQ+ zajednice predvode građani i građanke Srbije braneći svoje postojanje čime štite najvažniji interes Srbije a to je pravo na dostojanstven život u sopstvenoj zemlji. SPC svojim delovanjem postupa u neskladu i sa verskim normama, pozivajući tako na kršenje ustavnih prava i načela kao što su zabrana diskriminacije, slobode okupljanja i slobode izražavanja. 

Ovim putem podsećamo predstavnike institucija Republike Srbije da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani obespravljenih. 

Inicijativa poziva građane i građanke da se pridruže Europrajd šetnji u subotu jer je u ovakvoj situaciji to jedini odgovor na klerikalizam i militarizaciju društva od strane SPC-a koju prate ekstremističke grupe. Šetnja 17. septembra koja počinje u 17 h ispred Narodne skupštine biće  praznik demokratije – veliki miran skup ljudi koji promovišu ljubav.