fbpx
Održano

YIHR HR: Edukativno-aktivistička škola tranzicijske pravde “Gdje si bio/bila 2021.?”

Hteo/la bi znati više o temama koje se ne uče kroz formalno obrazovanje, a odnose se na razrešavanje društvenih konflikata? Voleo/la bi se upoznati s radom aktivista i aktivistkinja i nevladinih organizacija koje u regionu ostvaruju značajan doprinos izmene dominantnih narativa o devedestim godinama? Želiš dati kvalitetan odgovor na pitanje gde si bio/la 2021.?

U sklopu projekta 4O: Otkrivanje, osveštavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava uz podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska organizuje uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

EDUKATIVNO-AKTIVISTIČKU ŠKOLU TRANZICIONE PRAVDE

“GDE SI BIO/BILA 2021.?”

koja će se održati putem platforme Zoom u periodu od 29. do 31. oktobra 2021. godine za polaznike i polaznice iz Hrvatske i Srbije.

Program škole će se baviti sledećim temama:

• Zašto je suočavanje s prošlošću potrebno pojedincima i pojedinkama i društvu
• Procesuiranje ratnih zločinaca i nasleđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
• Uticaj dominatnih narativa u Hrvatskoj i Srbiji na izgradnju nacionalnih mitova
• “Memory activism”
• Mogućnosti umetničkog izražavanja u aktivističke svrhe
• Pravna i društvena prepoznatljivost „dece rođene zbog rata“
• Uloga medijskog izveštavanja i slobode izveštavanja tokom ratnih zbivanja kao i u postkonfliktnom periodu.

Na Školi će predavati domaći i međunarodni eksperti i ekspertkinje, aktivisti i aktivistkinje i umetnici i umetnice kao i predstavnici i predstavnice međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Želja nam je da učesicima i učesnicama omogućimo kvalitetnije razumevanje odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u društvima koja su prošla kroz sukobe kao i da zajednički promislimo kako možemo uticati na neponavljanje i kako možemo da se angažujemo ekspanzije nacionaliz(a)ma. Edukacija mladih i doprinosi procesima pomirenja kao i izgradnja održivog mira ciljevi su svih aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava.

Škola će se održavati na BHS jezicima.
Učesnici i učesnice će nakon završene škole dobiti potvrdu o učestvovanju. Uslov je prisutnost na svim tematskim jedinicama.

Prednost pri odabiru ima će učesnici/ce starosti između 18 i 30 godina.
Prijave traju do nedelje, 17. oktobra 2021. ispunjavanjem prijavnog obrasca OVDE.