Na sutrašnji dan navršava se 12 godina od otmice sjeverinskih Bošnjaka koji su nekoliko dana posle otmice svirepo ubijeni u Višegradskoj Banji. Inicijativa mladih za ljudska prava traži od policije i drugih nadležnih organa da što pre pronađu i uhapse Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, osuđene za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Sjeverinu. Okružni sud u Beogradu osudio je četvoricu pripadnika jedinice “Osvetnici” za zločin počinjen 22.10.1992. godine, kada je oteto i ubijeno sedamnaest Bošnjaka iz Sjeverina.

Autobus koji je prevozio radnike na posao zaustavljen je na području sela Mioča. Tom prilikom  sedamnaest građana je oteto zbog nacionalne pripadnosti. Građani su odvedeni kamionom ispred stanice policije u Višegradu, gde ih je lokalno stanovništvo vređalo i maltretiralo. Kasnije su odvedeni u hotel “Vilina vlas” u Višegradskoj Banji gde su bili podvrgnuti fizičkoj torturi i mučenju. Mnogi od njih su tada ubijeni i tela su im bačena u Drinu, a ostalima se gubi svaki trag. Posle 11 godina od zločina, Okružni sud u Beogradu doneo je presudu kojom su osuđena četvorica učesnika u ovom zločinu, i to Milan Lukić i Oliver Krsmanović na po dvadeset, a Đorđe Šević i Dragutin Dragičević na po petnaest godina zatvora. Prva dvojica su još uvek na slobodi, a Milan Lukić se nalazi i na optužnici Haškog tribunala zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa mladih za ljudska prava posebno ističe da etničko čišćenje i zločini počinjeni u Sandžaku za vreme oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini nisu adekvatno ispitani i procesuirani pred nadležnim sudskim organima. Optužnice i sudske presude za događaje koji su u medijima najprisutniji, poput slučajeva Štrpci i Sjeverin, nepotpune su, osuđeni su još uvek na slobodi, a građani Srbije još uvek ne zanju istinu. Ovakva situacija onemogućava prevladavanje etničkih strasti i tenzija na području Sandžaka, i potpuno zanemaruje poziciju žrtava, čije porodice u nekim slučajevima ni danas ne mogu da se vrate svojim kućama.

Potpuno rasvetljavanje ovih zločina i hapšenje krivaca, neophodni su preduslovi da bi Srbija nastavila svoj put ka Evropi i svrstala se u red demokratskih i pravnih država. Takođe, utvrđivanje celovite istine o zločinima u Sandžaku, izvođenje odgovornih pred lice pravde i obeštećenje žrtava je pravna i moralna obaveza države i jedini način da ona pokaže da štiti svoje građane i njihova osnovna ljudska i manjinska prava.