Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osuđuje odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osuđuje odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću. Podsećamo da je Pandurević pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora po osnovu  komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljenje i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. Vlada Srbije mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca, a njena ministarstva imaju obavezu da  budu u službi bezbednosti građana i da poštuju žrtve, a ne da podmuklo ili otvoreno slave genocid u Srebrenici. 

Spomenice za odbranu zemlje i spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci. Podsećamo i da je Panudrević 2018. godine učestovao na okruglom stolu o pitanju Kosova kao stručnjak za bezbednost u organizaciji Kancelarije za KiM. 

Dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju pokazuju da je Pandurević kao komadant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) najkasnije 15. jula 1995. od načelnika štaba ove brigade Dragana Obrenovića saznao da su na područje Zvornika bezbednjaci Glavnog štaba i Drinskog korpusa VRS,  Ljubiša Beara i Vujadin Popović po Mladićevom naređenju doveli veliki broj zarobljenika. Dokazano je i da je znao za masovna ubistva na gotovo svim zvorničkim stratištima od Pilice do Branjeva, gde su pogubljene hiljade ljudi. Postoje dokazi da je bio upoznat sa “problemima” da se toliki broj zarobljenih preveze, zatoči, strelja i pokopa. Jedino za šta nema dokaza – iako su u masovnim ubistvima učestvovali i vojnici njegove brigade – je da nije preduzeo ništa kako bi streljanja Bošnjaka bila sprečena i potom kažnjena.

Umesto spomenice Panudreviću, Ministarstvo odbrane zajedno sa Ministarstvom zdravlja je  i dalje dužno da utvrdi odgovornost za dopremanje velikog broja primeraka publikacije “Srebrenica – laž jedne epohe” u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj “Štark areni”. Podsećamo da je Evropski parlament u rezoluciji od 16. decembra nedvosmisleno pozvao vlasti u Srbiji da  trajno uklone mural Mladiću u Beogradu.  

 

Photo: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije