fbpx

Sećanje na žrtve opsade Sarajeva porukama mira iz Beograda

12h
06.04.2022 -
Kod Ruskog Cara

Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji pozivaju građanke i građane da nam se pridruže na mirovnoj akciji  u Knez Mihailovoj ulici kod Ruskog cara, u sredu 6. aprila od 12h na kojoj ćemo pisati poruke mira uz sećanje na stradanje ljudi u opkoljenom Sarajevu.  

Rat u Bosni i Hercegovini (BiH) bio je do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, 2 miliona raseljenih lica, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje. Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica JNA i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva trajala je 1475 dana što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja. Tokom opsade ubijeno je preko 11.000 odraslih osoba i više od 1.600 dece.  

Procenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vreme opsade, dok je zabeženo da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) osuđeni su Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Umesto Mladića čiji grafiti i murali i dalje ruže glavni grad Srbije, porukama mira iskazujemo poštovanje prema žrtavama i solidarnost prema porodicama žrtava, svedocima i preživelima opsade Sarajeva. 

Ovde možete pročitati hronologiju antiratnih akcija Žena u crnom koje su tokom proteklih 30 godina pozivale na zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini i prekid opsade Sarajeva. 

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije