Otvoreno pismo Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Kao mreža koja je skoro 20 godina čvrsto posvećena pomirenju u regionu, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva RYCO da preduzme hitne mere povodom problematičnog postupka omladinskog predstavnika Srbije u RYCO, Jagoša Stojanovića, koji direktno ugrožava principe pomirenja i saradnje među mladima u regionu. 

YIHR takođe podseća RYCO da su organizacije civilnog društva, a pogotovo Krovna organizacija mladih Srbije, iskazale svoju zabrinutost u vezi sa izborom Jagoša Stojanovića kao omladinskog predstavnika zbog njegovog angažmana u Ministarstvu omladine i sporta koje nije bilo navedeno u njegovoj prijavi.

Organizacije civilnog društva su prijatelji RYCO-a, a YIHR je oduvek bio jedan od najvećih zagovornika i pristalica RYCO od njenog osnivanja. Iz tog razloga, smatramo svojom odgovornošću da reagujemo na kontraverzan odabir omladinskog predstavnika Srbije, kao i na njegove postupke koji se ne baziraju na principima poštovanja i međusobnog razumevanja u regionu.

Verujemo da su preduslovi za uspešan proces pomirenja u regionu sastavni deo misije RYCO, kao njenih pravila i procedura. Smatramo da RYCO mora da reaguje u ovakvim situacijama kako bi se sačuvale osnovne vrednosti na kojima počiva RYCO a to su mir, demokratija i participacija mladih.

YIHR smatra da je RYCO jedan od ključnih mehanizama u procesu izgradnje mirne budućnosti – gde mladi ljudi sarađuju i razmenjuju svoja znanja i iskustva širom regiona. Ovim putem pozivamo RYCO da reaguje na gore navedene nepravilnosti i ponašanja koja ne bi smela da se dovode u vezu sa ulogom omladinskog predstavnika u RYCO.