Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je deo jučerašnjeg govora povodom Dana pobede i domovniske zahvalnosti posvetio odavanju poštovanja žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane. Na ovaj način je dao veliki doprinos pomirljivom obeležavanju 25. godišnjice VRO “Oluja”. 

Verujemo da će premijer Plenković i vlada Republike Hrvatske i dalje doprinositi ostvarenju pomirenja i prava žrtava te da će premijer preuzeti odgovornost da se juče izgovorene reči sprovedu u delo. Takođe se nadamo da će i pristup suočavanju sa događajima devedesetih kakav je hrvatski premijer juče demonstrirao motivisati i političko rukovodstvo Republike Srbije da promeni svoja stanovišta i učini isto, te prizna žrtve stradale tokom ratova devedesetih od srpske strane kao i njihova prava. 

Takođe premijer Plenković je u svom govoru podsetio i na to da su mnogi hrvatski građani, Srbi, bili prisiljeni bežati pred hrvatskim snagama i istakao da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve te da je važno da se ratni zločinci nastave procesuirati. 

Važne su to poruke za društva koja počivaju i žele počivati na vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, miru i aktivnom zalaganju za priznanje i ostvarivanje prava svih žrtava ratova devedesetih.

“Kao zemlja koja je pobedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisećamo stotina hiljada izbeglica koje su proterane sa svojih ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbeg, za mnoge Srbe to je bio zbeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je uložila velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se hteli vratiti I još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, te se mora još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vreme rata delili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata. Na kraju treba iskazati pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama. Hrvatsko društvo mora ići napred, pomirenje se mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve. Svi oni zločini koji ne zastarevaju nastaviće se procesuirati.” – Andrej Plenković, 5.8.2020, Knin