fbpx

Razgovor sa Ajnom Jusić: Era međuljudskog dijaloga

12h
16.03.2021 -
Online događaj na Zoom aplikaciji

Inicijativa mladih za ljudska prava i udruženje „Zaboravljena djeca rata“ organizuju predavanje Ajne Jusić pod nazivom “Era međuljudskog dijaloga” 16. marta 2021. u 12:00. Razgovor sa Ajnom Jusić možete pratiti na Zoom platofrmi ili na Fejsbuk stranici YIHR Srbija.

Glavno pitanje predavanja jeste da li su društva sa prostora bivše Jugoslavije usmerena ka budućnosti? Ako ne, zašto nije?

Društvo sa prostora razbijene multikulturalnosti, prostora bivše Jugoslavije danas pamti prošlost, jake emocije, bol, gubitak, viktimizaciju, nepravdu, a ne toliko istorijske činjenice.

Ovakvo stanje oslikava uspešnost sprovođenja manipulativno korumpiranih politika, što direktno utiče na porast nasilja. Procesi (ne)suočavanja s prošlošću i (ne)izgradnje mira u državama sa ovakvim stanjem su povezani sa nepostojanjem alata za izgradnju bolje budućnosti, a to je dijalog i zajedničko delovanje građanstva. Dijalog o prošlosti je proces koji društvo mora postepeno graditi kako bi se kreirale veće šanse za izgradnju poverenja.

Kroz diskusiju o važnosti kulture sećanja i suočavanja sa prošlošću radi izgradnje dijaloga budućnosti, zajedno ćemo sa Ajnom Jusić osmotriti rad udruženja “Zaboravljena djeca rata” i onoga što je neophodno učiniti na regionalnom nivou kako bi kultura dijaloga zaživela.

Ajna Jusić je psihološkinja, aktivistkinja, feministkinja, borkinja, dete ljubavi i kćerka majke heroine. Ajna je i predsednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“. Ovo udruženje jedino je u celom svetu koje se bori za pravnu i društvenu vidljivost dece koja su rođena zbog rata. Kroz svoj rad bori se za žene koje su preživele silovanje tokom rata i decu rođenu u ratu, prava LGBT zajednice, manjina i dece sa posebnim potrebama. Ajna je rođena 1993. godine u sigurnoj kući „Medica Zenica“ u kojoj je nakon ratnog silovanja njena majka bila smeštena.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije