fbpx

Razgovor o kulturi sećanja i memorijalizaciji ratova devedesetih

13h
11.05.2021 -
Online događaj na Zoom aplikaciji
Kultura sećanja na žrtve ratnih zločina tokom ratnog raspada Jugoslavije u zemljama regiona obeležena je etnonacionalističkim monopolima, samoviktimizacijom kao i političkom i ekonomskom instrumentalizacijom. Retoričko pitanje “A šta su oni nama radili?” samo je usmeni refleks različitih nacionalističkih monopola nad kulturom sećanja koji često možemo čuti u razgovoru ili diskusijama na društvenim mrežama.
 
Ipak, u pukotinama vladajućih nacionalizama postoje različite prakse komemoracija i memorijalnih aktivističkih poduhvata koje traže priznanje, istinu i poštovanje za žrtve van etnonacionalističkih linija i političkih odrednica.
 
O tome, kao i o komemorativnim praksama kojima smo svedočili prethodnih nedelja pri (ne)obležavanju stradanja civila u operaciji Bljesak, granatiranju Zagreba kao i novim i starim metodama poricanja genocida u Srebrenici, u utorak 11. maja od 13:00 razgovaraćemo sa Marijanom Stojčić, istraživačicom Centra za primenju istoriju (CPI), Nedimom Jahićem, spoljnim saradnikom Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica, kao Brankom Vierda, koordinatorkom programa pravde i pomirenja u YIHR Hrvatska. Razgovor moderira Ana Pejović, Forum ZFD.
 
Razgovor možete pratiti putem Zoom platforme ili na Fejsbuk stranici YIHR Srbija.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije