fbpx

Promocija zbornika “Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava”

17h
10.07.2021 - 10.07.2021
Endžio Hab

Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo na promociju zbornika “Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava” koja će se održati 10. jula u 17 časova u Енџио хабу u Beogradu (Dobračina 4). 

Zbornik “Nikome se ne ponovilo” nastoji da odgovori na gotovo svakodnevna negiranja genocida u Srebrenici i istorijski revizionizam koji dolaze čak i od visokih zvaničnika zemalja nekadašnje Jugoslavije, posebno iz Srbije i iz delova Bosne i Hercegovine. 

Temi genocida u Srebrenici u Zborniku se prilazi sa četiri aspekta. Prvi deo Zbornika čine pravne analize različitih sistema i praksi, drugi deo su politički konteksti i predlozi rešenja za njihovo unapređenje, treći aktivnosti civilnog društva, posebno na polju memorijalizacije i komemorativnih praksi, dok četvrti deo čine tekstovi i iskustva artivista i artivistkinja, odnosno angažovanih umetnika i umetnica.

Različiti pristupi i stanovišta autora spajaju se u celinu koja čini zbornik “Nikome se ne ponovilo” koji je izrađen kao deo projekta “Zagovaranje, artivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici”. Projekat sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), Forum Civilna mirovna služba u Srbiji (forumZFD) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Na promociji Zbornika će govoriti:

Ajla Škrbić, urednica zbornika Nikome se ne ponovilo

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92

Nemanja Stjepanović, istraživač Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Programu za informisanje

Moderatorka će biti novinarka Marina Fratucan.

“Najbolje sredstvo u ovoj borbi jesu činjenice. Negiranje genocida ne samo da vrijeđa žrtve i onemogućava pomirenje nego i omogućava manipulacije, kao i ponavljanje zločina predaka.

Stoga je nakon svakog sukoba od neizmjernog značaja svaki razgovor o počinjenim zločinima zasnivati na činjenicama, obrazovati o prošlosti i raskrinkavati mitove. Tek tada će suočavanje sa prošlošću i pomirenje između naroda biti moguće i biti iskreno.” – iz predgovora Ajle Škrbić zborniku “Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava”.

 

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije