fbpx
Zatvoren poziv

Prijave za posete lokalitetima u vezi sa masovnim kršenjima ljudskih prava

Kada čujete reči Perućac i Šljivovica prve asocijacije su vam verovatno jezero i piće, ali mnogi nisu upoznati sa činjenicom da su te lokacije takođe i povezane sa kršenjem ljudskih prava Bošnjaka i Albanaca tokom ratova devedesetih.

Posete lokalitetima u vezi sa masovnim kršenjima ljudskih prava namenjene su mladima od 18 do 30 godina. Tokom poseta imaćete priliku da posetite Perućac i Šljivovicu 24. oktobra i naučite nešto više o događajima o kojima do sada možda niste imali priliku da čujete.

U mestu Šljivovica, u blizini Ušća je od početka avgusta 1995. godine bio otvoren logor za Bošnjake iz Srebrenice i Žepe. Procenjuje se da je u ovom logoru bilo smešteno oko 350 Bošnjaka. Logorski kompleks je bio sačinjen od nekoliko napuštenih baraka jednog građevinskog preduzeća, a sam logor je zatvoren avgusta 1996. godine.

Na lokalitetu jezera Perućac, u blizini Bajine Bašte sredinom aprila 1999. godine isplivali su leševi albanskih civila. Narednih dana, uz pomoć policijskih službenika i civila sa područja Bajine Bašte i Užica i angažovanja mehanizacije i opreme iz preduzeća „Elektroizgradnja” iz Bajine Bašte i lokalne hidroelektrane, tela su uklonjena. U masovnoj grobnici kod jezera, koja je otkrivena 2001. godine, pronađeni su ostaci 84 tela žrtava koje su ubijene u opštinama Đakovica, Kraljane i Dečani na Kosovu.

Tokom posete imaćete priliku i da razgovarate o pitanju obeležavanja mesta zločina, kulture sećanja i kulture kolektivnog zaboravljanja, kao i o faktorima koji su neophodni kako bi došlo do memorijalizacije.

Neosporna je činjenica da u Srbiji ne postoji ni politička, a ni društvena volja da se nešto učini kako bi se stanje svesti o zločinima promenilo, na čemu moramo da radimo, i zbog toga je važno da se i vi upoznate sa činjenicama, uključite u dijalog i krenete da postavljate teška pitanja. Širiti svest o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Albancima je jedan veliki korak koji je potreban napraviti kako bi došlo do pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sve nas.

Takođe, ideja je da posetom ohrabrimo mlade da samostalno istražuju događaje iz prošlosti uz mentorsku podršku. Inicijativa daje mogućnost mladima da njihovi tekstovi u formi bloga budu objavljeni na Inicijativinom sajtu i mrežama.

Ako vas interesuje da saznate više o masovnim kršenjima ljudskih prava koja su se desila u Srbiji za vreme ratova i da se uključite u borbu protiv zaboravljanja, revizionizma i relativizacije zločina u Srbiji, popunite prijavu na sledećem linku.

Prijave za učešće su otvorene do 17. oktobra do 16h.

Do kraja godine posetićemo još nekoliko mesta u Srbiji, a učesnici i učesnice prethodnih poseta se mogu ponovo prijavljivati za naredne.

Troškove prevoza (u oba smera) i hrane pokrivaju organizatori.
Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti:

[email protected]
[email protected]

 

*Finansirano od strane Evropske unije.