Povodom posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i sastanka sa kosovskim predstavnicima u subotu u Vašingtonu, Inicijativa mladih za ljudska prava apeluje na predsednika Vučića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da ovoj fazi razgovora pristupe na drugačiji način nego do sada.

Pregovori ne mogu biti uspešni ako se vode protiv nekoga.

Svaki nastup i obraćanje političara u Srbiji, predvođeni predsednikom Vučićem, prethodnih godina su pregovore sa Kosovom predstavljali kao borbu u kojoj treba pobediti da ne bismo izgubili. Taj pristup nema nikakvu šansu da donese uspeh u pregovorima, samo može biti koristan u unutrašnjoj politici. Kraj izborne kampanje, i apsolutna dvotrećinska većina SNS u parlamentu, moraju označiti početak nove faze u kosovskoj politici koja će biti zaista posvećena postizanju dogovora koji će obezbediti trajni mir u regionu. Više ne postoji prostor, a ni potreba niti izgovor da se povlađuje nacionalističkom javnom mnjenju.

Odgovornost i zadatak predsednika Vučića nije samo da potpiše obavezujući sporazum sa Kosovom, negde daleko od očiju javnosti, u Vašingtonu, Briselu ili Parizu. Neophodno je da srpsko društvo takav sporazum razume, prihvati i poštuje – to je jedina garancija trajnog mira. Građani Srbije zaslužuju da prestane medijsko trovanje i širenje mržnje prema kosovskim Albancima, njihovim liderima i zapadnim zemljama koje su konstruktivno uključene u dijalog.

Ključni uslov za pomirenje među narodima je poverenje, a nemoguće je ostvariti bilo kakav odnos ukoliko ne postoji poverenje među stranama. Odnos poverenja se gradi kroz iskrenost i odgovornost. Sve dok poričemo istinu o zločinima na Kosovu, dok slavimo generale koji su zločinima komandovali – ne možemo očekivati pruženu ruku sa druge strane. Isto tako, ni srpska zajednica na Kosovu ne veruje u uspešnu izgradnju multietničke države Kosovo kada su srpske civilne žrtve zanemarene i zaboravljene, kada se ni taj mali trud od ogromnog značaja –  prevod važnih obaveštenja i dokumenata na srpski jezik – ne ulaže. Političke, medijske i druge elite su decenijama gradile taj odnos nepoverenja, kroz postupke, ali i kroz nečinjenje – a najviše kroz golu propagandu.

Prošlost se ne može promeniti, ali odnos prema prošlosti oblikuje našu budućnost. Ako se stidimo i pokajemo za najmračnije epizode naše prošlosti, imaćemo priliku za budućnost u kojoj su poverenje i saradnja iskreni, uspešni i trajni. 

Inicijativa mladih snažno podržava intenziviranu ulogu Evropske unije u pregovorima Srbije i Kosova. Facilitatorska uloga prethodnih godina pokazala je svoju neefikasnost; EU mora biti inspiracija i pokretač za dogovor koji će biti zasnovan na vrednostima Evrope – miru, demokratiji i ljudskim pravima, konceptu građanskog društva, a ne jednonacionalnih država. Ohrabruju naznake da će EU konačno preuzeti veću odgovornost za pregovore, i da neće uspehom nazivati sedenje lidera za istim stolom.

Foto: kremlin.ru