fbpx

Predstavljanje publikacije “Ratni zločinci u političkom životu: Uzajamna podrška osuđenih ratnih zločinaca i političkih elita”

13:00
25-12-2017 - 25-12-2017
Medija centar (Terazije 3, sala na I spratu)

Predstavnici Inicijative će se takođe obratiti javnosti i povodom prekršajnog postupka koji je Tužilaštvo povelo protiv Inicijativinih aktivistkinja i aktivista zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin.

PS Inđija podnela je krivičnu prijavu protiv svih devet aktivista Inicijative koji su bili u Beški, a nakon toga je Tužilaštvo odbacilo ovu krivičnu prijavu i pokrenulo prekršajni postupak. Prijava je podneta za dela 1) nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje kao i 2) vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča. Važno je napomenuti i da je Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju su povređeni aktivisti Inicijative podneli protiv NN lica, čime se jasno opredelilo i sebe imenovalo za zastupnika ratnog zločinca i onih koji ga podržavaju.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zbog navodnih prekršaja za koje je zaprećena kazna zatvora od 30 do 60 dana zakazano je za 25. decembar u 8 časova, u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji.

Aktivisti i predstavnici Inicijative govoriće na konferenciji u Medija centru o ovom slučaju neposredno nakon saslušanja.

Na ovoj konferenciji želimo da posebno ukažemo na činjenicu koja je obeležila 2017. godinu u srpskom političkom kontekstu, a to je podrška najviših državnih zvaničnika i vladajućih političkih partija osuđenim ratnim zločincima. Želeći da ukaže na ovu pojavu, Inicijativa je sačinila kratak pregled izjava i događaja iz prethodnog perioda koji prikazuju koherentnost politike aktuelne vlasti u veličanju ratnih zločinaca, njihovih postupaka tokom ratova devedesetih, kao i politike koja je stajala iza toga.

Podsetimo, Inicijativa je od svog osnivanja posvećena borbi protiv slavljenja ratnih zločinaca u javnom prostoru i događaji u 2017. godini samo su intenzivirali tu borbu. Na jednom od tih protesta, u januaru mesecu u Beški, Inicijativa se pištaljkama i transparentom na kome je pisalo “Ratni zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama” usprotivila tome da osuđeni ratni zločinac, Veselin Šljivančanin, govori u javnim prostorima u okviru predizborne kampanje Srpske napredne stranke. Aktivisti Inicijative su batinama izbačeni iz Doma kulture i razbijen je jedan od njihovih automobila.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije