fbpx

Predstavljanje izveštaja “Odnos prema ratnim zločinima u izbornoj kampanji 2022. godine”

12h
28.03.2022 -
Prostor "Miljenko Dereta"

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji vas poziva na predstavljanje izveštaja “Odnos prema ratnim zločinima u izbornoj kampanji” koje će se održati u ponedeljak, 28. marta od 12 h u prostoru “Miljenko Dereta” (Dobračina 55) u okviru niza razgovora pod nazivom “Izbori pod lupom” koje organizuje koalicija organizacija civilnog društva “Tri slobode”. Predstavljanje možete pratiti uživo i na FB stranici Građanskih inicijativa.

Izveštaj tematizuje i dokumentuje uzajamnu podršku ratnih zločinaca i izbornih lista, odnosno predsedničkih kandidata, kao i izjave predstavnika izbornih lista o ratnim zločinima i ratovima devedesetih, u periodu od 23. januara do 23. marta 2022. godine. Posebni segmenti izveštaja su analiza zakonodavnog okvira za učešće ratnih zločinaca na izborima.

Rat u Ukrajini kao i izborna kampanja samo su novi okidači za nastavak promocije ratnih zločinaca u Srbiji koji se – poput Radovana Karadžića, Vladimira Lazarevića i Veselina Šljivančanina – u medijima pojavljuju kao vojni  analitičari. Kandidat za narodnog poslanika je Vojislav Šešelj, bez obzira na pravosnažnu presudu, dok su u isto vreme beogradske ulice i zidovi i dalje označeni crtežima, grafitima i muralima u slavu Ratka Mladića. Shodno ovom kontekstu, predstavićemo preporuke, na koji način institucije Srbije mogu stati na put slavljenju ratnih zločinaca čija politička aktivnost degradira žrtve njihovih zločina i predstavlja prepreku izgradnji trajnog mira u regionu. 

Na predstavljanju govoriće autori izveštaja Anđela Savić i Marko Milosavljević, dok će panel moderirati Tara Petrović iz Građanskih inicijativa. Izveštaj će nakon predstavljanja biti dostupan na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava. 

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije