fbpx
Održano

Prakse sećanja na genocid u Srebrenici – NOVI DATUMI: 14.04. – 17.04.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa organizacijama forumZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, a uz podršku Memorijalnog centra Potočari, organizuje četvrti po redu trening za mlade aktiviste i aktivistkinje iz Srbije pod nazivom “Prakse sećanja na genocid u Srebrenici” koji će se održati od 14. do 17. aprila 2022. godine u Srebrenici. 

Cilj seminara je da učesnicima i učesnicama pruži ključne informacije o tranzicionoj pravdi i izveštavanju o ratnim zločinima, sa posebnim fokusom na genocid u Srebrenici, kao i da im približi značaj umetnosti kao alata za mirovni aktivizam i suočavanja sa prošlošću. 

Mladi aktivisti i aktivistkinje od 18 do 30 godina imaće priliku da kroz tri dana predavanja čuju utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici, o tome kakav je odnos države Srbije skoro 27 godina nakon genocida, o presudama domaćih i međunarodnih sudova, ali i na koje načine kultura sećanja može da se izrazi kroz umetnost. Pokušaćemo takođe i da razbijemo mitove o Srebrenici, služeći se dokaznim materijalima, koji su korišćeni u suđenjima, kako pred domaćim, tako i pred međunarodnim sudovima. Kako se trening organizuje u Srebrenici, većina predavanja će biti održana u Memorijalnom centru Potočari, gde će imati priliku da obiđu muzejski deo Memorijalnog centra, kao i mezarje, gde počivaju žrtve genocida u Srebrenici. 

Pokrivamo sve troškove prevoza, hrane i smeštaja. 

Formular za prijave možete popuniti ovde.

Rok za prijave je 08. april 2022.

Kontakt mejl za sva pitanja: