fbpx
Održano

Poziv za učešće: Zajedničko obeležavaje zločina nad civilima u Oluji

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj zajedno pozivaju mlade aktiviste i aktivistkinje, umetnike/ce, članove političkih partija, organizacija civilnog društva i predstavnike medija iz Hrvatske i Srbije da se prijave na zajedničko obeležavanje zločina nad civilima u operaciji Oluja avgusta 1995. godine.

Ove godine u dva dana, u Zagrebu kao i u okolini Knina posetićemo mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vjećem razgovaraćemo o zločinima u Oluji i iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina. Ideja je da se zajedno aktivisiti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju ali saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995) prvog dana putovanja odnosno 2. avgusta.

Glavna komemoracija kojoj ćemo priustovati biće održana u Donjem Lapcu 3. avgusta, a tokom tog dana posetićemo još nekoliko mesta zločina u okolnim selima.Polazak iz Beograda je predviđen prepodne 2. avgusta, a povratak 4. avgusta iz Zagreba predviđen je poslepodne.

Troškove smeštaja, hrane i prevoza za sva tri dana snose Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska uz podršku Foruma ZFD iz Beograda.

Rok za popunjavanje online prijave koja se nalazi na ovom linku je utorak, 30. jul do 18 časova.