fbpx
Zatvoren poziv

Poziv za učešće u pozorišnim radionicama

Kroz predavanja, diskusiju i pozorišnu igru, na primeru drame „Natan Mudri“, nemačkog pisca i prosvetitelja Efraima Lesinga, učesnici radionice će imati priliku da se pitaju o uzrocima međureligijske mržnje i da sagledaju njene pogubne posledice na primerima iz stvarnog života. Tokom radionice (pet nedelja, dve probe nedeljno), cilj je da se dođe do specifičnog, prosvetiteljskog oblika predstave,  koju će učesnici moći da izvode sami pred svojim vršnjacima, a nakon izvedbe da moderiraju razgovore o ovoj društveno važnoj temi. Predstava, pod imenom “Čas o uzrocima međreligijske mržnje”,  izvodiće se u četiri gimnazije/srednje škole u četiri grada u Srbiji.  Mentor radionice je pozorišni reditelj i dramaturg Zlatko Paković.

Poziv za: učenice i učenike trećeg i četvrtog razreda srednje stručne škole ili gimnazije iz Beograda.

Metoda rada: Najpre se, u razgovoru, izdvajaju situacije koje ilustruju međureligijsku mržnju. Na osnovu njih se grade dramske scene. Svaka od tih scena razrađuje se, najzad, u nekoliko mogućih linija razrešenja: pozitivnih i krajnje negativnih.

Potreba znanja i veštine: Od učesnika se očekuje osetljivost na društvenu nepravdu. Ne očekuje se glumačka veština, jer ovaj oblik pozorišne radionice nije glumačka obuka. Ovde se pozorišna igra koristi kao metod za analiziranje nepravde u društvu.

Rok za prijavu: Prijave poslati do petka, 14. decembra 2018. do 12 časova na adresu [email protected]. Osim osnovnih biografskih podataka, u prijavi, izbegavajući opšta mesta, obavezno napisati zašto kandidat/-kinja želi da učestvuje u radionici.

Sve troškove radionica snose organizatori.

Pozorišna predstava se realizuje u okviru programa “Škole ljudskih prava za mlade” koji sprovode Helsinški odbor za ljudska prava i Inicijativa mladih za ljudska prava uz pomoć Delegacije Evropske unije u Beogradu.