fbpx
Održano

POZIV ZA UČEŠĆE NA RADIONICAMA: Seksualno nasilje i ratovi 90ih: Poveznica sa današnjicom

Rodno zasnovano nasilje jedno je od najrasprostranjenijih oblika nasilja, kako u Srbiji, tako i u svetu. Žene i devojčice su u većem riziku od nasilja na ulici, u školi, na fakultetu, na poslu. 

Istraživanje “Percepcija i iskustvo mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem” pokazuju da se  seksualnim uznemiravanjem najviše smatra ugrožavanje ličnog prostora (95,3%), nakon čega sledi samododirivanje 92,3% i neželjeni pozivi i poruke sa seksualnom konotacijom (90,7%). 

Od 1. januara do 30. juna 2022. je u femicidu je ubijeno 17 žena u Srbiji.

Medijsko izveštavanje o ovoj temi svodi se na senzacionalizam i sekundarnu viktimizaciju, čemu i svedočimo prethodnih nedelja u Srbiji, gde se javni prostor ustupa osuđenim silovateljima.

U društvu koje je duboko patrijarhalno, tema seksualnog nasilja je tema koja i dalje predstavlja stigmu te žrtve većinom ne prijavljuju nasilje koje im se dešava. Duboko nepoverenje u institucije da ovaj problem reše dovodi do alarmantnih brojki ubijenih žena u porodičnom nasilju dok počinioci većinom ostaju nekažnjeni. 

Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, veliki broj žena, devojčica i muškaraca silovan je ili zlostavljan u privatnim domovima, zatočeničkim objektima ili logorima. Tema seksualnog nasilja je posebno marginalizovana kada govorimo o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Prijave traju do 4. decembra 2022. godine, a možeš se prijaviti ispunjavanjem forme koja se nalazi ovde. S obzirom da imamo dva različita datuma za radionice, budi sigurna/an da si baš taj dan slobodan/na da prisustvuješ radionici. Svi primljeni učesnici za radionicu 9. decembra biće kontaktirani najkasnije 5. decembra sa svim informacijama.

Za sve učesnike/ce van Beograda obezbeđeni su troškovi hrane, smeštaja i prevoza

Ukoliko imaš pitanje ili nedoumicu, slobodno kontaktiraj Maju Žilić, na email: [email protected].

Foto: Ana Batrićević/Novinarke protiv nasilja

 

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Maja Žilić